"Snow train of the North"

Historien om Alaskan Malamute's


For mindst fire tusinde år siden, men formentlig endnu tidligere, krydsede Eskimoerne Beringsstrædet, stammerne migrerede mod øst fra Sibirien. Arktisk antropologi indikerer tilstedeværelsen af Eskimo civilisation ved Cape Krusenstern, så tidligt som år 1850 f. k. Eskimo betyder " rå kød æder" i sproget hos de Canadiske Indianere. Eskimoerne referere til sig selv med "Innuit" hvilket betyder folket. Kulturelt er de meget forskellige fra andre racer på det Nordamerikanske kontinent.

Deres historie er gådefuld og meget af dette omgiver også deres hunde. De tidlige eskimoer var normader i extreme hårde omgivelser. Hunde og slæder var essentielle for deres overlevelse og var derfor naturligt deres mest værdsatte besiddelser. Uden dem ville deres rejser og transport have været umuligt.


Arkæologiske fund indikerer, at det måske ikke er mere end 500 år siden at hundene begyndte at blive brugt som slædehunde. Før da, er de formentlig blevet brugt til jagt på isbjørne og andre arktiske pattedyr, i jagten på føde. De er extremt hårdføre hunde som har adapteret sig til de extreme lave temperaturer der er almindelige i Alaska. En ting er sikkert - de medfødte kvaliteter hos hunden, som vi idag kender som Alaskan Malamute, er et resultat af dens enestående adaption til sit miljø. Malamute Eskimoerne: Der er tyve indfødte Alaska sprog, fire er Eskimo.

Den hvide mand fandt det vanskeligt at betale for en Malamute pga den høje værdi de havde for Eskimoerne, hvilket forklarer selv i dag, det relative lille fundament, hvorpå handlen med Malamuter foregår. Alaskan Malamutens rødder: Alaskan Malamutten tilhører Spidshunde gruppen. Denne gruppe er vel repræsenteret i verden, og inkluderer: Akita, Chow-Chow, Elkhund, Finsk Spids, Samojede, Husky og Grøndlænder Spids for at nævne nogle få. For Malamutens vedkommende kan vi takke handelsrejsende, opdagelsesrejsende og omflakkende hære fra tidligere, for deres vide distribution over kloden. På trods af dette, var Alaskan Malamuten indtil midten af det 20´århundrede, næsten udelukkende lokaliseret til Alaska. Nogle naturalister forestiller sig at Alaskan Malamuter er et produkt af urhunden og tæmmet ulv fra århundreder siden, i modsætning hertil påpeger Eskimo eksperter og gamle Eskimoer, at der er betydelige anatomiske forskelle mellem hund og ulv.

En af de tidlige Malamute avler, Paul Voelker, tror at Alaskan Malamute er den ældste avl på det Nord Amerikanske kontinent og formentlig den længste avl forbundet med mennesket. Ifølge Voelker er fundne knogler og figurer udskåret heraf, dateret til mellem tolv og tyve tusinde år siden, og disse knogler er identiske til Malamutens idag. Denne evolutionære stabilitet er kendetegnende for spidshunderacerne, men formentlig særlig stærk hos Malamuten.

Men ingen af dem er skrevet ned før det attende århundrede, da Russiske pelshandlere kom til landet. Navnet Malamute henviser til den regionale dialekt talt af Alaskan Inuqiaq Eskimos. Den Malamute talende stamme eller stammer, har måske bosat sig i det Nordøstlige område af Seward Peninsula. Det var her, at hundene vi kalder Alaskan Malamute menes at være opstået eller har videreudviklet sig, efter indvandringen fra Sibirien. Nogle tidlige opdagelsesrejsende har beskrevet lignende hunde i kystområderne meget længere sydpå. Tydeligvis har menneske og hunde migreret til de områder hvor der var mest føde. Hundene blev således relativt hurtigt spredt til både Nord og Syd for deres oprindelige kolonisation omkring Kotzebue Sound. Ikke desto mindre kunne Malamute hunde af fremragende type findes i området helt op til midten af 1960érne. Malamute Eskimoerne, nu kendt som Kuuvangmiut eller Kobuk folket, havde en god livsstil, arbejdede hårdt og udviklede gennem avlsarbejde deres hunde til et højt niveau, på styrke, intelligens og pålidelighed.

Befolkningen i Malamute regionen siges at have fodret deres hunde lige så tit som de selv fik mad, når de var på rejse. Denne humane behandling kan formentlig krediteres for det betydelige bedre temperament man finder hos Alaskan Malamute, i forhold til avlen af andre Artiske slædehunde. Når du tænker over hvordan andre Arktiske arbejdshunde blev udtalt misrøgtet, underfodret og overforbrugt, kan det ikke overraske at mange Arktiske hunde har nedarvet dårlige egenskaber. Malamute Eskimoerne avlede kun på de bedste og mest lovende unghunde ( Desværre har nogle nutidige avlere ikke den samme moral eller indsigt og racen har til stor skuffelse, hos nogle avlere i Danmark i dag, en uacceptabel høj frekvens af helbredsmæssige problemer). De behandlede deres hunde godt og øjensynlig var avlen begrænset pga knapheden på føde i det Arktiske miljø.


Kilde: www.fjsoft.dk

   **********************   ************************   ***********************   ***********************  

En amerikansk malamutejer Sheryl Franklin har lavet en større research om malamutens historie, som kan læses
HER
Malamut-mail anno 1916

generelt om slædehunde

I flere årtusinder er trækhunde blevet brugt, til at bringe eller trække ejendele for deres ejere, når de flyttede omkring.

Hundene blev holdt i flok, og blev ikke beregnet som kæledyr, men brugsdyr. Derfor er mange af racerne i denne gruppe formidable flokhunde. Nærhed er en nødvendighed for disse racer. De trænger til selskab, helst af både mennesker og hunde. Nogle racer trives slet ikke som alene hunde.

Trækhunde gør sjældent, men de kan have tendens til at hyle. At hyle nedstammer fra ulven, som bruger hyl til at kommunikere med. Hyl kan høres på lang afstand, og kan bruges til kommunikation imellem flokke.

Slædehunde har mange af ulvens egenskaber i behold, bl.a. deres tætte og kraftige pels som har et usædvanligt fedtlag i pelsen, der holder den ekstreme kulde ude. Mange af racerne foretrækker derfor at opholde sig udendørs, selv om vinteren.

Det betyder til gengæld også at om sommeren, når graderne stiger, bør man ikke aktivere sin trækhund før senere på dagen eller om aftenen, da de let kan få hedeslag.

Et andet instinkt der er 100% velholdt hos disse racer er jagtinstinktet. De kan sågar finde på at fange og dræbe husdyr, så har man kaniner eller andre små dyr, bør de holdes adskilt.

De kan også finde på at stikke af hjemmefra for at jagte dyr, hvis de får muligheden. Man bør derfor sikre sig at hundene ikke kan slippe ud af haven, og man bør af samme grund ikke slippe hunden løs på tur.

Hundene er skabt til at knokle flere timer dagligt, og man bør acceptere, at de kræver fysisk aktivitet hele året og gerne udendørs. Man kan lære dem at trække en kælk med brænde, eller at trække indkøbsvognen hjem fra supermarkedet, eller lave slæde/trækløb. Der findes bl.a. flere trækkekonkurrencer man kan tilmelde sin hund til.

Trækhunde har ry for at være umulige at træne og meget motionskrævende. Forstår man at udnytte deres egenskaber, og lave aktiviteter hunden synes er sjove, får man ikke problemer.

Disse racer er selvstændige hunde som ikke accepterer hårdhed og autoritet ved indlæring.

De skal socialiseres og miljøtrænes tidligt, samt trænes med venlige og positive metoder. Har man en trækhund bør man forstå dens reelle egenskaber og forsøge at give daglig stimulans samt socialt nærvær til hunden.

En trækhund er en arbejdshund, som er hengiven overfor sin ejer.

Kilde: www.omhunden.dk

 

 

Dansk Polarhundeklub

Du kan læse mere om Alaskan Malamute - og de andre polare racer -  på Dansk Polarhunde Klubs hjemmeside - Bl.a. raceportrættet Farver

Genetikken omkring farverne hos AM og billeder af alle farvekombinationerne bliver uddybet her

malamut><andre hunde/mennesker

Af Marianne Schlütter - tidl. racerepræsentant for Malamutten i Polarhund.dk

Det er en stor opgave som ejere, at sikre sig at ens hunde går sammen med dem, de nu kan sammen med.
Vi overfører vores menneskelige følelser og forstår ikke hvorfor det sker,når de normalt kan gå sammen.
Mange små racer har ikke den fjerneste anelse om at de er små, de opfører sig som om de er en 180 over skuldrene,,flere af racerne er heller ikke speciel gode til “hundesprog”. Så når de gentagende gange har råbt “Røvhul” efter den store hund - og det behøver bestemt ikke kun at være Malamuter - så falder der brænde ned…Og når en så stor hund, som en Malamute tager affærde, kan der nemt ske stor skade, selv om det blot er tænkt som en irettesættelse.
Men man kan ikke klandre hunde for at det sker, det er altid vores opgave som ejer at sørge for at have kontrol over situationen.
Det er normalt for Malamuten at udvise flok aggression… Det er vigtigt, at der er styr på flokken, og der er rangorden, der overholdes - ellers overlever man ikke - og instinkterne er vel bevarede hos denne race.

Malamuter er meget menneske venlige og det ligger bestemt ikke til dem at udvise aggression over for deres ejere.
Der er ingen seriøse opdrætter der kommer med en påstand om, at der her er tale om en hund, som gud og hver mand kan dele liv med.

"i'm sorry......."

- en amerikansk hundetræner og malamute ejer fortæller:

Owning a Malamute Means Having to Say You're Sorry

I have to begin this post by saying, yes, I AM a dog trainer.  Technically, because I receive money for this, I'm considered a professional.  I think that anyone who has ever been owned by a malamute can be a successful dog trainer.  Malamute owners know exactly how to tell these stubborn, intelligent dogs "no" in the kind of firm voice that commands respect.  (Most of the time anyway.)  These dogs will test your patience. When I was a new malamute owner, a breeder I respect told me that if I wanted to own one of these dogs I needed to put my big girl pants on and figure out how to COMMAND them.  A malamute does not take SUGGESTIONS. I once told a boyfriend's dogs "NO!"..and they didn't come near me for 3 days.  A malamute will look at you as if to say, "I hear what you're saying, but I'm not feeling your sincerity." Having said that, there are certain things I expect my dogs to do.   They must be reliable off lead, walk on a loose leash, sit and stay when commanded, and have good people skills.  Just because they are "obedience" trained doesn't mean they are always good though.  It should be understood that living with an Alaskan Malamute means having to say you're sorry.... everyday.  Everyday.  If you ride with me and my dogs, I'm sorry.  If you come to my house, I'm sorry.  If you call me on the phone, I'm sorry.   Are you getting the picture?

The neighbor who lives behind me has horses.   Occasionally my dogs will go and visit her.   They like her and the ducks she feeds. Sometimes she calls me, other times she just puts them in the truck and brings them home.   When I saw her truck in the driveway the other day I was a little nervous.   I wasn't sure whether she would be handing me the bill for free range duck or just coming to visit.   It turns out she was in the mood for some human companionship.   We visited for an hour or so, talking about horses and dogs.   After some time, nature called, and I directed her to the bathroom.   Of course she was accompanied by three dogs. There's hardly room for one person in that bathroom, so as the dogs trotted off with her, I called out "I'm sorry."   She closed the bathroom door.   I'm sure she felt as if the only thing keeping her from a certain death was the door between her and three hungry wolves.

  "Toilet paper?"   She called out to me.   "In the old metal mailbox on the floor."   I yelled back.   (The story of the mailbox belongs on a home improvement blog, but trust me it's pretty cool!)   "Just dog treats in here." Oh shoot.   "I'm sorry.   Try under the sink."   (You know where most normal people keep toilet paper.)   "Nope."   Oops..   I went into my bathroom, those same three dogs following close behind.   I got the toilet paper and headed back down the hall, knocked on the bathroom door, and Gayle shot her hand out of the crack in the door.   It all happened so fast, it was like a blur.   Three big bodies crashed open the door.   Gayle sitting, (well you know where) shot up like a rocket.   Jeans hung around her knees, one of the dog started checking out her backside, while the other two took turns trying to open the mailbox.   Have malamutes?   Know the breed?   A little growling started in this small 5'x5' bathroom.   Gayle was paralyzed with a look of fear, certain again that she was going to be mauled to death.   "I'm sorry."   Luckily I know the breed, pulled two of them by the tail out of the door, and into my bedroom.   The other dog followed, certain he had missed out on a treat.   Gayle shut the door and I could hear her either laughing or crying, I'm not sure, but I know from experience when you're nearly naked and dogs are growling, life is more precious.   

When things were calm, and Gayle had returned to the living room I again apologized.   She was a sport about it.   "Why do you have dog treats in the bathroom?"   "Because the dogs know how to open the pantry."   We sat around and chatted for awhile.   Gayle had finally overcome the bathroom incident, and even made a joke about being glad that horses weren't allowed in the house.   At some point in our conversation I had to excuse myself.   I told Gayle to help herself to another drink.    "You're not leaving me here with them are you?"   "No worries," I responded. Of course they all trotted after me.   After all, (idiot owner) there are treats in the bathroom.

When I returned Gayle had a quizzical look on her face. "Why do you have an empty dog food bag in your freezer?"  Oh God.  " My dogs know how to open the trash.  I'm sorry."


Kilde: 
http://www.adayandalifeofdogs.com/2010/10/owning-malamute-means-having-to-say.html

At ha mange malamutter...

- sammen.....

http://fortezza.doggyblogg.se/


Svensk hundepsykolog og instruktør mm
- og Alaskan malamut ejer


Getting to Know Your Alaskan Malamute

 Kort VIDEO  - hvad er en Alaskan Malamute?

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

07.02 | 16:29

Helt nuttet! <3

------------------------------
http://www.kviklantop.com/

...
02.07 | 15:50

Prøv at ring til en af kontakterne hos Græske hunde og hør om de kan hjælpe dig http://www.graeskehunde.dk/kontakt.html - der kræves papirer/dyrlægetjek mm

...
02.07 | 14:38

Hvordan får jeg en hund med hjem?
Den bor i en have,hvor der hænger et skilt med at den kan adopteres. Du må megetgerne ringe til mig på 22786722. VVenligst Ni

...
14.04 | 11:36
Hundeadfærd har modtaget 8
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE